Pakistan’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Coşkuyla Kutlandı

20 Mayıs 2026 tarihinde, Türkiye’nin İslamabad Büyükelçiliği öncülüğünde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliği gerçekleştirildi. Kutlamalara, Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi İrfan Neziroğlu, Pakistan Başbakanlık Gençlik Programı Başkanı Rana Mashhood Khan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin İslamabad Temsilcisi Buket Kop, Türkiye’nin İslamabad Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Dr. Mehmet Toyran ile Türk vatandaşları ve öğrenciler katıldı.

Büyükelçi Neziroğlu, yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlattığını vurguladı. Bu tarihi olayın, Türkiye’nin egemenliği, özgürlüğü ve cumhuriyetin kuruluşu için bir kilometre taşı olduğunu dile getirdi. Neziroğlu, 19 Mayıs’ın umudu, direnci ve geleceğe dair sarsılmaz bir inancı simgelediğini belirterek, Atatürk’ün bu anlamlı günü genç nesillere atfederek barış, ilerleme ve ulusal değerlerin koruyucularını tanıdığını ifade etti.

Pakistan’daki Müslümanların Kurtuluş Savaşı dönemindekine benzer dayanışmasını hatırlatan Neziroğlu, Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluğun güçlü tarihi köklerine işaret etti. Ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk ve Pakistan’ın kurucu lideri Muhammed Ali Cinnah’ın vizyonlarının iki ülkeye ilham vermeye devam ettiğini belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilere saygı, ortak değerler ve uzun süredir devam eden dayanışma çerçevesinde bakıldığını vurguladı.

Eğitim, kültür, spor ve inovasyon alanlarında genç nesillerin etkileşimini artırmaya yönelik özel bir önem atfettiklerini dile getiren Neziroğlu, iki ülkenin kardeşliğinin gençler aracılığıyla şekilleneceğini ifade etti. Eğitim Müşaviri Dr. Mehmet Toyran ise 19 Mayıs 1919’un Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinin başlangıcı olduğunu belirterek bu önemli günün 107. yıl dönümünü kutladı. Toyran, Türk ve Pakistanlı kardeşlerle birlikte bu tarihi günü kutlamanın kendilerini şanslı hissettirdiğini dile getirerek, bu günün Hilafet Hareketi’nin başlangıcıyla da kesiştiğine dikkat çekti.