Orta Doğu’da Dijital Yatırımlar: Savaşın Gölgesinde Kalan Umutlar

Orta Doğu’daki dijital dönüşüm, artan askeri gerilimlerin etkisiyle yavaş yavaş kabusa dönüşüyor. Son dönemde devasa veri merkezleri ve yapay zeka üsleri, bölgedeki çatışmalarla ciddi bir şekilde tehdit altında. Silikon Vadisi, Orta Doğu’yu küresel bir teknoloji merkezi haline getirerek büyük hayaller peşinde koşarken, fiziksel güvenlik riskleri milyarlarca dolarlık projeleri durma noktasına getirdi. İran ile yaşanan çatışmaların, kritik altyapılara zarar vermesi, stratejik yatırımların askıya alınmasına neden oldu. Özellikle veri depolarına yönelik füze ve insansız hava aracı saldırıları, dijital ekosistemin ne kadar kırılgan olduğunu gözler önüne seriyor.

Londra merkezli Pure Data Centre Group, saldırılar sonucunda zarar gören tesisleri nedeniyle bölgedeki tüm yatırımlarına ara verme kararı aldı. Şirketin CEO’su Gary Wojtaszek, bu tehlikeli durumu çarpıcı bir şekilde ifade ederek, “Yangının sürdüğü bir binaya yeni yatırımlar yapmak mantıksız,” dedi. Sektördeki genel görüş, sular durulana kadar bölgeye yeni sermaye akışının sağlanmasının çok zor olduğu yönünde birleşti.

Çatışmaların teknoloji sektörü üzerindeki mali yükü her geçen gün artıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Amazon Web Services tesisleri İran tarafından hedef alınırken, Bahreyn’deki benzer bir merkez, insansız hava aracı saldırısından kıl payı kurtuldu. Bu müdahaleler, yalnızca fiziksel hasarla kalmayıp; enerji kesintileri ve yangın söndürme sistemlerinden sızan sular, bankacılık sistemleri dahil birçok hizmetin durmasına neden oldu. Amazon, bu aksaklıklar yüzünden mart ayında müşterilerinden ücret almayarak 150 milyon dolarlık zarar etti. Mevcut yasal düzenlemeler, savaş kaynaklı maliyetleri doğrudan şirketlere yüklemekte.

Google, Microsoft, Nvidia ve Oracle gibi büyük teknoloji firmaları da benzer tehditlerle karşı karşıya. İran Devrim Muhafızları, bu firmaları açık hedef olarak belirledi. Nisan ayının başında Dubai’deki bir Oracle merkezi, hava savunma sistemlerinden düşen şarapnellerle sarsıldı.

Güvenlik krizi, yatırımcıları ve Körfez ülkelerini yeni çözümler aramaya yönlendiriyor. Büyük teknoloji kampüsleri oluşturmak yerine, riskleri azaltmak adına daha küçük ve dağınık tesisler inşa etme fikri gündeme gelmiş durumda. Ancak bu yaklaşım, operasyonel maliyetleri artırıyor. Savunma sanayi şirketleri, veri merkezlerini korumak için anti-drone sistemleri ve hava savunma sistemleri talep etmeye başladı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yapay zeka merkezi olma hedefi, barış sağlanana kadar belirsizlik içinde kalmış durumda. Ancak bazı yatırımcılar, zarar gören tesislerini genişletmek için izin alarak uzun vadeli umutlarını canlı tutmaya çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir