Yeni işsizlik dalgası kapıda

Teknolojik Dönüşüme Hazır Olmayan Türkiye İşsizlikle Yüz Yüze!

Her 3 kişiden 1’inin işsiz olduğu, milyonlarca gencin ne eğitimde ne de iş gücünde olduğu Türkiye’nin, teknolojik dönüşüme hazır olmaması çalışanlar için yeni bir işsizlik dalgasının kapısını aralayabilir. Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘İşlerin Geleceği Raporu’na göre Türkiye’de 2025-2030 döneminde işçilerin gereken becerilerinin yüzde 44’ünün değişeceği tahmin ediliyor. Bu araştırmada Türkiye, Mısır ve Zimbabve’nin ardından dünyada üçüncü sırada bulunarak iş gücündeki dönüşüme hazırlıksız ülkeler arasında en üst sıralarda yer aldı.

YETENEK AÇIĞI BÜYÜYECEK

Önümüzdeki 5 yılda küresel bazda iş gücünün gereken becerilerinin değişim oranı Türkiye’nin 5 puan altında kalarak yüzde 39 oldu. İş gücünde teknolojik dönüşüme en hazır ülke ise Danimarka oldu. Danimarka’da işçilerin gereken becerilerinin 2025-2030 arasında yüzde 28 oranında değişeceği tahmin ediliyor. Danimarka’yı; Hollanda, Çekya, Polonya ve Birleşik Krallık takip etti. Halihazırda gerçek işsiz sayısının 11 milyonu geçtiği, genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 16’ya yaklaştığı Türkiye’de işverenler, iş gücü piyasasındaki tablonun önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşeceğini tahmin ediyor. İşverenlerin yüzde 60’ından fazlası 2030’a kadar Türkiye’deki yetenek açığının daha da büyüyeceğini tahmin etti.

Rapora göre küresel işgücü piyasasının yüzde 59’unun 2030’a kadar yeni beceriler kazanması gerekiyor. Küresel çapta 120 milyondan fazla çalışanın işini kaybedeceği hesaplanırken, Türkiye gibi iş gücündeki dönüşüme hazırlıksız ülkelerin daha olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Türkiye’de yeşil dönüşüm ön planda olacak

Araştırmaya göre küresel çapta 5 yıl içinde talep görecek meslekler arasında zirvede, çiftlik işleri, tarım işçileri, inşaat ustaları ve kamyonla teslimat hizmetleri yer aldı. Aynı dönemde önemi azalacak meslekler içinde kasiyerlik, yönetici asistanlığı ve temizlik görevlileri olarak belirtildi. Türkiye’de ise robotik mühendisler, yenilenebilir enerji mühendisleri ve otonom ve elektrikli araç uzmanları, önümüzdeki dönemde öne çıkması beklenen meslekler arasında sıralandı.

Related Posts

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Litvanya’nın dış ticaret açığı derinleşiyor

Litvanya’nın dış ticaret dengesi 2025 yılı Mart ayında sert bir şekilde bozuldu. Ülkenin ticaret açığı Mart 2025’te 0.665 milyar euroya yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında kaydedilen 0.286 milyar euroya kıyasla önemli bir artış anlamına …

Türkiye Diyarbakır’da kaya gazı üretimine başlıyor

“Kayaların içine sıkışmış petrol ve gazın yatay sondaj ve çatlatma yöntemiyle üretilmesi anlamına geliyor. Hedef, bu yıl içinde ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirebilmek. Başarılı olursak Türkiye için oyun değiştirici etkisi olan bir çalışma olacak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir