“Türkiye’ye ihracatınızın yarısı kadar Türkiye’den ithalat yapın, yarısı kadar da Türkiye’ye yatırım yapın”

Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye ve Çin Arasındaki Ticaret Dengesini Sağlamaya Çalışıyor

Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret dengesini sağlamak için çaba gösteren Ege İhracatçı Birlikleri, Tianjin şehrinden gelen bir heyeti İzmir’de ağırladı.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, 2024 yılında Çin’in Türkiye’ye 43 milyar dolar ihracat yaparken, Türkiye’nin Çin’e sadece 3,4 milyar dolar ihracat yaptığını belirtti ve bu dengesizliği gidermenin hedeflendiğini söyledi.

“Çin’in Türkiye’ye ihracatına itirazımız yok” diyen Ertan, “Çin’den otomotiv, makine, elektronik eşyalar, kimyasallar gibi ürünleri ithal ederken karşılığında Türkiye’den mermer, endüstriyel mineraller, pamuk, kuru meyveler, zeytinyağı ve diğer gıda ürünlerini ihracat yapıyoruz. Son yıllarda Çin’in Türkiye’ye olan ilgisinin arttığını görmekteyiz. Biz de iş birliğimizi artırmak istiyoruz. Türkiye’ye yatırım yapmak istediklerini görüyoruz. Otomotiv ve güneş enerjisi sektörlerinde yatırımları var. Türkiye’nin yarısından fazlasını Türkiye’den ithalat yapmalarını ve geri kalanını Türkiye’ye yatırım yapmalarını bekliyoruz” dedi.

Çin’in Türkiye’deki yatırımlarının diğer ülkelere ihracat kapıları açacağını belirten Ertan, Türkiye’den Çin’e ihracatın artması gerektiğini vurguladı. Ege İhracatçı Birlikleri olarak Çinli yatırımcılara Türkiye’de rehberlik yapabileceklerini ve Türkiye’de Çin ile ilgili en kapsamlı network’e sahip olduklarını söyledi.

Uçak: “Çin’e Kiraz İhracatının Yolu Açılmalı”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin dünya lideri olduğu kiraz üretimi konusunda Çin’de büyük bir talep olduğunu ve Türkiye’den Çin’e kiraz ihracatı için bitki sağlığı sertifikası anlaşması talep ettiklerini ifade etti.

Uçak, Türkiye’den Çin’e 31 milyon dolarlık meyve sebze ihraç ettiklerini ve dondurulmuş patates, meyve suları, kiraz ve siyah taze incir gibi ürünleri ihraç ettiklerini belirterek, Çin’den destek beklediklerini söyledi.

Çin Uluslararası Ticaretin Geliştirilmesi Konseyi (CCPIT) Heyeti Başkanı Zhou Qing, Çin’in Türkiye ile iş birliği yaparak dost olmak istediklerini belirtti. Tianjin’den gelen heyetin amacının Türkiye ile ticaretin artırılması olduğunu ifade eden Qing, Ege İhracatçı Birlikleri ile iş birliği protokolü imzalayacaklarını dile getirdi.

Çin’in en büyük 7. şehri olan Tianjin’den gelen heyetin ziyaretine Ege İhracatçı Birlikleri’nden çeşitli yetkililerin katıldığı belirtildi.

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Yatırımcının gözü sokakta

Siyasi gerilim ve operasyonlar Borsa İstanbul’da tedirginlik yaratıyor. “Piyasa faiz indirimi fırsatlarını kaçırmak istemiyor” diyen Ekonomist Eryılmaz, “Ancak, yatırımcıların odağı sokak eylemlerinde” dedi.

TOBB duyurdu: ‘Nefes kredisi’ yeniden başlıyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yeni kredilerini duyurdu.

Ünlü banka raporladı: İstanbul kira artışında dünyanın zirvesinde!

Deutsche Bank’ın yayımladığı kira raporunda İstanbul, şehir merkezinde yaşanan artışla dikkat çekti. Konut kiralarındaki yükseliş oranı dünya genelinde zirveye çıktı.

Dev bankadan faiz indirimi ve enflasyon tahmini!

Morgan Stanley, Türkiye’de enflasyonun yaz aylarında hızla düşeceğini öngörüyor. Faiz indirimlerinin temmuz ayında başlayacağı tahmin edilirken, merkez bankasının parasal sıkı duruşu devam edecek. Ekonomide likidite yönetimi ve enflasyon hedefleri önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Kuruyemiş devi de battı… Mahkeme 1 yıl süre verdi

Türkiye’nin köklü kuruyemiş markalarından Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. Eskişehir Ticaret Mahkemesi, şirketin konkordato sürecinde toparlanamaması üzerine bir yıl süreyle kesin mühlet verdi.