Parkinson hastaları sporla hayata bağlanıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi Parkinson Hastalarına Ücretsiz Egzersiz Programı Sunuyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Parkinson hastalarına yönelik Antalya Spor ve Fitness Merkezleri (ASFİM) bünyesinde verdiği ücretsiz egzersiz programı hem moral hem de umut oluyor. Haftada iki gün 1’er saatlik özel egzersiz programında yürüme, denge kavrama gücü ve kas egzersizleriyle Parkinson hastalarının, hareketlilik ve yaşam kalitesi yükseliyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, her yıl 11 Nisan’da kutlanan Dünya Parkinson Günü kapsamında Parkinson hastalarına destek olmak amacıyla özel egzersiz programı düzenliyor. Atatürk ASFİM Kurs Merkezi’nde görevli profesyonel eğitmenler eşliğinde uygulanan egzersiz programında refleks ve kas güçlendirme eğitimleri veriliyor. Kurslar 2 aylık dönemler halinde ve haftanın 2 günü, 1’er saatlik dersler şeklinde gerçekleştiriliyor. Devam etmek isteyen hastalar, sonraki dönemde de tekrar kayıt olabiliyor.

Yaşam Kalitesinde Artış

Antalya Büyükşehir Belediyesi Parkinson Hasta Egzersizi Eğitmeni Yeliz Durak, egzersizlerin amacının hastaların ve yakınlarının yaşam kalitesini artırmak olduğunu belirtti. Egzersizlerle motor fonksiyonların daha işlevsel hale gelmesi sağlanıyor. Haftada 2 gün gruplar halinde yapılan egzersizlerde özellikle yürüme, kas denge ve kavrama gücü egzersizlerine ağırlık veriliyor.

Hayata Bağlanmak

72 yaşındaki Parkinson hastası Emine Demir, “ASFİM bizi hayata bağlıyor. Hareket yetkim azdı, merdiven çıkamıyordum ama şimdi durumum çok daha iyi. Ev ve sosyal hayatım olumlu şekilde değişti. Burada olmaktan çok memnunum” dedi.

Terapi Niteliğinde

73 yaşındaki İlyas Şalbaz egzersiz programına katılarak, “ASFİM’de egzersiz yaparak eksiklerimi fark ettim. Eğitmenlerimiz hareketleri doğru şekilde yaptırıyor, yeni hareketler öğreniyoruz. Fiziksel egzersizler sayesinde hareketlerim hızlandı. Burası benim için bir terapi gibi” ifadelerini kullandı.

Sporla Hastalık İlerlemiyor

7 yıldır Parkinson hastası olan 73 yaşındaki Ayşe Şahin, “ASFİM’de spor yaparak vücudumuzun farklı kaslarını çalıştırıyoruz. Haftada 2 gün buraya gelerek rahatlıyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Stresle başa çıkmanın yolu: Stresin kaynağını tespit etmek

Psikiyatri Uzmanı Dr. Kübra Orman, stresin hem fiziksel hem ruhsal sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirterek, farkındalık, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve gerekirse profesyonel destekle stresin yönetilebileceğini vurguladı.

Şoke eden olay: İki böbreğinden 300’ün üzerinde taş çıktı

Kars’ta gerçekleştirilen ameliyatta, bir hastanın iki böbreğinden toplam 300’ün üzerinde taş çıkarıldı. Üroloji uzmanları böyle bir vaka ile ilk kez karşılaştıklarını belirtti.