Lukaşenko, Belarus’ta Seçimi Kazandı

Belarus’ta Yedinci Dönem Devlet Başkanlığı Seçimlerini Lukaşenko Kazandı

Belarus’ta gerçekleştirilen Devlet Başkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, yedinci dönem için kazandı. Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Igor Karpenko’nun açıklamasına göre seçmenlerin yüzde 86,82’si Lukaşenko’yu tercih etti.

Seçim sonuçlarına göre, Belarus Liberal Demokratik Partisi lideri Oleg Gaydukeviç yüzde 2,02, Komünist Partisi Merkez Komistesi Birinci Sekreteri Sergey Sirankov yüzde 3,21, eski milletvekili Anna Kanapatskaya yüzde 1,86 ve Cumhuriyetçi Adalet ve Emek Partisi lideri Aleksandr Hijnyak yüzde 1,74 oy aldı. Seçmenlerin yüzde 3,6’sı ise hiçbir adayı tercih etmedi.

6.9 milyon vatandaşın oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimlere katılım oranı yüzde 85,7 olarak açıklandı. Devlet Başkanı Lukaşenko, seçim sonrasında protesto beklememesine rağmen halkın belirlediği rotadan sapmayacağını vurguladı.

Lukaşenko, Belarus’un gelişimi için Çin ile çalıştığını belirterek Avrupalı politikacıların seçimlerin meşruiyetini tanımadığına dair eleştirilere yanıt verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve AB’nin dış politika şefi Kaja Kallas, seçim sonuçlarına sert tepki gösterdi.

1994’teki seçimlerle Belarus’un ilk devlet başkanı olan Lukaşenko, seçim zaferinin ardından Batılı şirketlerle işbirliklerini Çin ile devam ettirdiğini söyledi. Önceki seçimde Lukaşenko’nun rakibi Svetlana Tikhanovskaya’nın oylarının çalındığı iddiaları ülkede protesto gösterilerine sebep olmuştu.

Related Posts

Meksika’da kaybolan 5 müzisyenin dövülerek öldürüldüğü ortaya çıktı

Uyuşturucu kartellerini öven şarkılar söyleyen “Grupo Fugitivo” adlı müzik grubunun üyelerinin, ağır şekilde darbedildikten sonra öldürüldüğü belirlendi.

Türkiye ve Birleşik Krallık arasında kapsamlı savunma ve güvenlik istişareleri gerçekleştirildi

Mili Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye ve Birleşik Krallık arasında kapsamlı savunma ve güvenlik istişarelerinin gerçekleştirildiğini duyurdu.

Merz-Trump Zirvesi: Transatlantik İlişkilerde Yeni Dönem mi Başlıyor?

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, göreve gelişinden kısa süre sonra ABD Başkanı Donald Trump ile ilk yüz yüze görüşmesini Perşembe günü Beyaz Saray’da gerçekleştirecek. Gündemde Ukrayna savaşı, Rusya yaptırımları, NATO’nun geleceği ve transatlantik ticaret ilişkileri var.

Marmaray’da çocuklarıyla beraber seyahat eden babanın burnunu kıran şahıs tutuklandı

İstanbul Maltepe’de çocuklarının yanında darbedilen babaya saldırarak burnunu kıran şüpheli tutuklandı.

Barselona, Tel Aviv ile ‘kardeş şehir’ anlaşmasını askıya aldı

İspanyol şehri Barselona, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle Tel Aviv şehriyle imzladığı kardeş şehir anlaşmasını askıya aldı. Barselona şehri, Filistinlilerin haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle İsrail hükümetiyle kurumsal bağlarını kesti.

Diplomatik kaynaklardan Kobani iddiasına yalanlama

Diplomatik kaynaklar: “Al-Monitor haber sitesinde yayınlanan, ‘US Syria envoy Barrack calls Kurdish SDF chief Kobane as Turkey mulls meeting’ başlıklı haberde Türkiye ve ülkemiz makamlarıyla ilgili olarak yer alan iddialar doğru değildir.”