Kota düzenlemesi altın piyasasını altüst etti

Altın İthalatındaki Kota Uygulaması ve Tüketim Talepleri!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesinde yayımlanan “Altın İthalat Kontrolü ve Tüketim Değişiklikleri” analizinde, altın ithalatına getirilen kota uygulamasının ithalat yapısında önemli değişikliklere yol açtığı vurgulanmıştır.

Mücevherat İthalatı Rekor Seviyelerde!

Genel Müdür Yardımcısı Altan Aldan, Kıdemli Ekonomist Okan Eren, Yardımcı Ekonomist Barbaros Eriş ve Uzman Yardımcısı Didem Yazıcı tarafından hazırlanan analize göre, kota uygulaması, cari işlemler dengesindeki olumsuz etkileri azaltmayı hedeflemektedir. Bu düzenleme, altın ithalatını azaltırken, mücevherat ithalatında belirgin bir artışa neden olmuştur.

Küresel Talep ve Altın Fiyatlarında Artış!

Pandemi ve jeopolitik riskler gibi küresel faktörlerin altın talebini artırdığı belirtilen analizde, altın ons fiyatındaki yükselişin bu talebi desteklediği ifade edilmiştir. Türkiye’de yaygın olarak görülen hanehalkı altın yatırım eğiliminin, işlenmemiş altın ithalatını artırdığı bildirilmiştir.

Cari Açık ve İthalat Politikaları!

TCMB, altın ithalatına getirilen kotalarla, altının cari açık üzerindeki etkilerini kontrol altına almaya çalışmaktadır. Ancak, mücevherat ithalatındaki artış, bu politikanın ithalat yapısı üzerindeki etkilerini değişik bir boyuta taşımaktadır.

Related Posts

Spot piyasada elektrik fiyatları – 11 Mayıs 2025

Spot piyasada elektrik fiyatları tavan yaptı. Yarın için megavatsaat başına en yüksek fiyat 3 bin 399 lira 1 kuruş olarak belirlendi. İşlem hacmi ise yüzde 77 artışla 1,6 milyar lirayı aştı.

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Litvanya’nın dış ticaret açığı derinleşiyor

Litvanya’nın dış ticaret dengesi 2025 yılı Mart ayında sert bir şekilde bozuldu. Ülkenin ticaret açığı Mart 2025’te 0.665 milyar euroya yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında kaydedilen 0.286 milyar euroya kıyasla önemli bir artış anlamına …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir