Kaşınmak aslında sağlığa çok faydalıymış: Pittsburgh Üniversitesi araştırdı! İşte sağladığı fayda…

Kaşınan bir yeri kaşımak, vücudunuzun bakterilere karşı savunmasını güçlendirerek faydalı olabilir. Kaşıma, paradoksal bir olgudur. Tırnaklarınızı kaşınan bir bölge üzerinde gezdirmek hoş bir his uyandırabilir, bu da evrimsel olarak bundan zevk almamızın bir nedeni olduğunu düşündürebilir. Ancak, aynı zamanda egzamayı ve döküntüleri kötüleştirebilir veya bir yarayı yeniden açabilir.

newscientist’in haberine göre bu ikilemi araştırmak amacıyla, Pensilvanya’daki Pittsburgh Üniversitesi’nden Dan Kaplan ve meslektaşları, farelerde egzama benzeri semptomlar oluşturmak için hapten adı verilen alerjenleri kullandılar.

Nötrofil seviyesi arttı

İstedikleri zaman kaşıyabilen farelerin kulakları daha fazla şişti ve vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan nötrofil adı verilen iltihaplı hücrelerin sayısı arttı. Bu hücreler, kulaklarına ulaşmaları engellenen, tasma takılı farelere kıyasla daha fazlaydı.

Bu kaşımanın cilt üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla araştırmacılar, hücrelerde neler olup bittiğine baktılar. Kaşımanın, ağrıyı algılayan nöronların P maddesi olarak bilinen bir kimyasal salgılamasına yol açtığını ve bunun da mast hücreleri adı verilen beyaz kan hücrelerini aktive ederek vücudun daha fazla nötrofil üretmesini sağladığını keşfettiler.

Sağlıklıysanız kaşınmak olumlu 

İngiltere’deki Hull Üniversitesi’nden Holly Wilkinson, “Bu, kaşıma eyleminin mast hücresi davranışını artırmada gerçekten önemli bir rol oynadığını gösteriyor” diyor.

Ekip, ayrıca kaşımanın, farelerin derisindeki Staphylococcus aureus adlı bakterinin miktarını azalttığını keşfetti. Kaplan, bu bakterinin aşırı cilt iltihabına yol açabileceğini ve bunun da dermatit şeklinde kendini gösterebileceğini belirtiyor. “Yaklaşık 24 saatlik kaşınma, mikrobiyomu ölçülebilir derecede değiştirmek için yeterli bir süre” diyor.

Ancak alerjenler, mast hücrelerini aktive ederek inflamasyonu tetikleyen bir süreci başlatıyor ve egzama gibi dermatit türlerinde vücut, iki kat daha fazla cilt iltihabına maruz kalabiliyor. Bu durumda, kaşıma muhtemelen daha fazla hasara yol açabilir.

Wilkinson, “Temelde sağlıklıysanız ve kaşınıyorsanız, bu olumlu bir şeydir” diyor. “Ancak bir noktada aşırıya kaçarsanız, bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir.”

Related Posts

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Stresle başa çıkmanın yolu: Stresin kaynağını tespit etmek

Psikiyatri Uzmanı Dr. Kübra Orman, stresin hem fiziksel hem ruhsal sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirterek, farkındalık, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve gerekirse profesyonel destekle stresin yönetilebileceğini vurguladı.

Şoke eden olay: İki böbreğinden 300’ün üzerinde taş çıktı

Kars’ta gerçekleştirilen ameliyatta, bir hastanın iki böbreğinden toplam 300’ün üzerinde taş çıkarıldı. Üroloji uzmanları böyle bir vaka ile ilk kez karşılaştıklarını belirtti.