Hindistan’da devasa yüzen santraller: Uzaydan görünüyor

Hint Baraj Gölünde Yüzen Güneş Panelleri Enerji Dönüşümüne Öncülük Ediyor

Hindistan’da su yüzeyine kurulan dev güneş panelleri, baraj göllerini geleceğin enerji merkezlerine dönüştürüyor. Geleneksel olarak çöllerde kurulan güneş enerjisi sistemlerine alternatif olan yüzen güneş tarlaları, uzaydan dahi görülebilecek büyüklüğe ulaştı. Uydu görüntüleri, Hindistan’ın orta kesimindeki Narmada Nehri’ndeki bir baraj gölünde yer alan yüzen güneş panellerinin gelişimini ortaya koyuyor.

30 Ocak 2025’te çekilen görüntüde, “Landsat 9” uydusundaki OLI-2 (Operational Land Imager-2) kamerasıyla projenin ileri bir aşamada olduğu görülüyor. Aynı bölgeye ait 10 Şubat 2023 tarihli görüntü ise projenin daha erken bir evresini yansıtıyor.

Projeye ev sahipliği yapan Madhya Pradeş eyaletindeki Omkareshwar Barajı’nın doğusundaki rezervuarın kapasitesi 987 milyon metreküp, yüzölçümü ise 90 kilometrekarenin üzerinde. 2025 tarihli uydu görüntüsünde, rezervuarın kuzeydoğu ve güneydoğu kollarında yer alan yüzen güneş panelleri dikkat çekiyor. Bu paneller, 2024’te hizmete giren 126 megavatlık ve 90 megavatlık iki ayrı projeye ait.

Uzmanlar, yüzen güneş enerjisi sistemlerinin bazı zorluklar barındırdığına dikkat çekiyor; yüksek ilk yatırım maliyeti, doğa olaylarına karşı hassasiyet ve uzun vadeli su kalitesi üzerindeki etkiler gibi. Buna karşın, bu sistemler buharlaşmayı önleme, alg oluşumunu engelleme ve arazi ihtiyacını azaltma gibi önemli avantajlar sunuyor.

Related Posts

Yeni Papa kim oldu, 14. Leo (Robert François Prevost) kimdir, aslen nereli, kaç yaşında?

Yeni Papa seçildi. ABD’li Kardinal Robert Francis Prevost yeni Papa olarak seçildi. Peki, Yeni Papa Robert François Prevost kimdir, kaç yaşında?

Siyaseti sallayacak iddia: ‘Sedat Peker ile MHP barıştı, Devlet Bahçeli ile 2 kere telefonda görüştü’

Suç örgütü lideri Sedat Peker ve MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter’in sosyal medyadan ‘Türkiye’ye geri dönüş’ temalı paylaşımları hakkında konuşan gazeteci Timur Soykan, Sedat Peker ile MHP’nin barıştığını, Peker’in Devlet Bahçeli ile iki defa telefonda görüştüğünü iddia ederek “Sedat Peker’in Türkiye’ye dönüşünün yolu açılıyor” dedi.

Alparslan Almanya sınırını geçemedi: İlk çevrilen Türk oldu

Almanya, tüm kara sınırlarında ağır silahlarla destekli polis ekiplerini 12’şer saatle nöbete başlattı. Sınırdan ilk çevrilen 24 yaşındaki Türk genci Alparslan oldu. Alparslan, geldiği trenle Avusturya’ya geri gönderilirken, “Biraz dinlenip sonra ne yapacağıma karar vereceğim” dedi.

İsrail Gazze’de biri bebek 4 kişiyi daha katletti

Katil İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda biri bebek 4 kişi hayatını kaybetti.

ABD Başkan Yardımcısı Vance: Hindistan-Pakistan gerilimi ABD’yi ilgilendirmiyor

ABD Başkan Yardımcısı Vance: Hindistan-Pakistan gerilimi ABD’yi ilgilendirmiyor

Google ambargosu Meclis’te tartışıldı: Muhalefetten Google yetkililerine “Türkiye’de bağımsız gazeteciliği yok ediyorsunuz” eleştirisi

“Tekel durumunuzun dayatmaları ve zorbalığınız var. Haber trafiğinde birinci olan siteler sizin algoritmalarınızdan sonra yok oluyorlar. Trafik düştüğü için Basın İlan Kurumu’ndan gelen kamu ilanları da gidiyor”