Enflasyon sıfıra indi!

İsviçre Enflasyon Oranı Nisan Ayında Yaşanan Değişimle Düştü

İsviçre İstatistik Enstitüsü (FSO), Nisan 2025’e ait Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini paylaştı. Ülkede yıllık enflasyon mart ayında %0,3 seviyesindeyken, nisan ayında %0’a geriledi. Piyasa beklentisi ise enflasyonun %0,2’ye düşeceği yönündeydi.

Bu sonuçla birlikte, İsviçre enflasyonu son dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Yıllık enflasyon oranı, İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) fiyat istikrarı için belirlediği %0 – %2 hedef aralığının en alt sınırında kaldı.

OTEL FİYATLARI DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

Nisan ayında TÜFE aylık bazda değişim göstermedi. Özellikle otel ve tatil konaklamalarında yaşanan fiyat düşüşü, giyim ve sebze gibi ürünlerdeki fiyat artışlarını dengeledi. Enerji ve gıda gibi dalgalı kalemler hariç tutulduğunda hesaplanan çekirdek enflasyon ise nisanda %0,6 olarak kaydedildi.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR MU?

Ekonomistler, enflasyondaki beklenenden hızlı düşüşün, İsviçre Merkez Bankası’nı Haziran ayındaki toplantısında yeni bir faiz indirimi yapma ihtimalini artırdığını belirtiyor. Düşen enerji fiyatları ve güçlü İsviçre Frangı’nın da enflasyonu aşağı yönlü etkilediği vurgulanıyor. Bu durumlar altında Mayıs enflasyonunun negatif olma ihtimali de bulunuyor.

SNB, 20 Mart’ta politika faizini 25 baz puan indirerek %1,25’ten %1’e düşürmüştü. Banka bu adımıyla Mart 2024’ten bu yana beşinci kez faiz indirimine gitmiş oldu. SNB, Covid-19 sonrası dönemde parasal sıkılaştırma yerine faiz indirimine giden ilk büyük merkez bankalardan biri olarak öne çıktı.

ENFLASYON HEDEFİ BELİRLİ

İsviçre Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısı 19 Haziran’da gerçekleşecek. Piyasalar, politika faizinin %0’a çekilebileceği yönünde beklenti içinde. İsviçre şu anda büyük ekonomiler arasında en düşük yıllık enflasyon oranına sahip ülkelerden biri konumunda.

SNB, enflasyonun yıl boyunca %0 ile %2 aralığında olmasını hedeflemeye devam ediyor.

Diğer yandan Türkiye’de bugün enflasyon verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyonunu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık %3,00 artış, yıllık enflasyon ise %37,86 olarak duyurdu.

Related Posts

Trump’ın tarifesi ünlü markayı vurdu: Skechers satıldı

Amerikan ayakkabı ve giyim şirketi Skechers, yatırım şirketi 3G Capital’e, hisse başına 63 dolar karşılığında satıldı. Denizaşırı tedarik zincirlerine dayanan ayakkabı sektörü de ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı tarifelerden etkilenmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Petrol fiyatlarındaki ılımlı seyir, sıkılaşan yurt içi finansal koşullar ve maliye politikası, dezenflasyona katkı sağlayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Petrol fiyatlarındaki ılımlı seyir, sıkılaşan yurt içi finansal koşullar ve maliye politikası, dezenflasyona katkı sağlayacak

ABD’li bankadan Türkiye ekonomisi değerlendirmesi

Yurt içinde bugün enflasyon rakamları takip edildi. Yurt içinde enflasyon yıllık bazda yüzde 37,86 olarak açıklanırken, yıllık bazda yüzde 3,00 olarak kaydedildi.

Dünya devinden kritik açıklama: ABD’nin Çin ile anlaşmaya ihtiyacı var

Dünya devlerinden ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, ABD’nin hisselerinin yükselmesi için Çin ile müzakere yapmak zorunda olduğuna dikkat çekti.

Son dakika: Bakan Şimşek’ten kira fiyatlarına ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemi ve kira fiyatlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Otomobil satışları Nisan’da arttı: En çok tercih edilen model belli oldu

Otomobil ve hafif ticari araç satışları Nisan 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38,8 artarak 105 bin adedi geçti. En çok tercih edilen araç tipi SUV olurken, elektrikli araç satışları yüzde 13,9 paya ulaştı. Yılın ilk 4 ayında toplam pazar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir