Cumhurbaşkanı yasayı imzaladı: Tacikistan’da ‘milli kültüre aykırı’ kıyafetlere yasak

Tacikistan’da ‘ulusal kültüre aykırı’ kıyafetler ile çocukların bayramlık toplamak için ev ev dolaştıkları ve “iydgardak” olarak bilinen adet yasaklandı. Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, mecliste kabul edilen “Gelenek ve Merasimlerin Düzenlenmesi” ile “Çocuk Eğitimi ve Yetiştirilmesi Sorumluluğu” kanunlarında değişiklikler öngören yasayı imzaladı.

AA’nın aktardığına göre, ulusal kültüre aykırı olduğu iddia edilen kıyafetlerin ticareti ve kullanımı ile çocukların ev ev gezerek bayramlık isteme adeti ‘iydgardak’a yasak getirildi. Öte yandan, Hindustan Times haber sitesinin aktardığına göre, söz konusu yasa, aynı zamanda ülkede başörtüsü ve diğer ‘İslami kıyafetlerin’ de yasaklanması anlamına geliyor.

HANGİ KIYAFETLERİN ‘MİLLİ’ OLMADIĞINA AÇIKLIK GETİRİLMEDİ

Değişikliklerle ‘milli kültürel değerlerin korunması, batıl inanç ve aşırıcılığın önlenmesi, merasim ve bayramlarda israfa yer verilmemesi’ amaçlanıyor. Kurallara uymayanların cezalandırılmasını öngörülen yasa değişikliğinde hangi kıyafetlerin milli olmadığı ve ulusal kültüre yabancı olduğuna dair herhangi bir açıklık getirilmedi.

“Gelenek ve Merasimlerin Düzenlenmesi” Yasası, düğün ve merasimlerde israfın önlenmesi amacıyla 2007’de kabul edilmişti. Geçen yıl kamuoyuna sunulan yasa değişikliği tasarısı, ‘kıyafet yasağı’ olarak değerlendirilerek farklı tartışmalara yol açmıştı.

“Gelenek ve Merasimlerin Düzenlenmesi” ile “Çocuk Eğitimi ve Yetiştirilmesi Sorumluluğu” yasa değişiklikleri, 19 Haziran’da Tacikistan Parlamentosu’nda kabul edilmesinin ardından imzalanmak üzere Cumhurbaşkanı’na sunulmuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx