Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Suriye’nin barışını hedef alan her türlü saldırıyı lanetliyoruz’

“`html

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'nin barışına yönelik açıklamalarda bulundu

Reuters

Öldürülen siviller arasında Shinda Kisho adlı bir tıp öğrencisinin de bulunduğu bildirildi.

Suriye’nin Lazkiye ve Tartus bölgelerinde, Suriye’nin geçici hükümet güçleri ile Esad’a bağlı silahlı gruplar arasında gelişen çatışmalar uluslararası tepkilere neden oldu.

ABD ve Rusya, bu konu hakkında 10 Mart tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde gizli bir toplantı talebinde bulundu.

Türkiye’nin yanı sıra ABD, İran, Fransa, Rusya ve Çin, çatışmalar ve sivil can kayıpları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Suriye’nin birliğini ve toplumsal barışını tehdit eden her türlü saldırıyı ve terör eylemini en güçlü şekilde kınıyoruz” ifadesini kullandı.

Kabine toplantısının ardından konuşan Erdoğan, “Suriye hükümet güçlerinin etkili müdahalesiyle olayların büyük ölçüde kontrol altına alındığını, ancak sahadaki durumun hala hassas olduğunu gözlemliyoruz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Esad rejiminin “rövanşizm tuzağına düşmeden kapsayıcı bir yaklaşım benimsediğini” savunan Erdoğan, Türkiye içindeki birliğin bozulmasına izin verilmeyeceğini belirtti.

Erdoğan, “Alevi vatandaşları kışkırtarak siyasi malzeme yapmak, iç bünyemizi sarsmayı amaçlayan bir sabotajdır” dedi.

Ahmet eş-Şara’nın liderliğindeki Suriye geçici yönetimi, 10 Mart’ta bölgede güvenliğin yeniden sağlandığını açıkladı.

Eş-Şara, 9 Mart’ta yaptığı açıklamada “barış” vurgusunda bulunarak, sivillere yönelik saldırı iddialarını araştırmak için bağımsız bir komite kurulacağını duyurdu.

Lazkiye ve Tartus’ta 6 Mart’ta başlayan çatışmalarda, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) son raporuna göre yaklaşık 1500 kişinin hayatını kaybettiği, bu rakamın 900’ünün sivil olduğu ifade ediliyor.

BBC, bu verileri bağımsız kaynaklarla doğrulamış değil. SOHR, yerel kaynaklarından topladığı bilgileri dünya kamuoyuna aktarıyor.

Çatışmalar, Suriye’de Alevi nüfusun yoğun olduğu bölgelerde yaşandı.

Geçici yönetimin Aralık ayında kurulmasının ardından bu, ülkede meydana gelen en büyük çatışma dalgası oldu ve uluslararası dikkatleri Suriye’ye çekti.

Suriye'deki çatışmalara uluslararası tepkiler

Getty Images

Birleşmiş Milletler’den yapılan çağrı

ABD ve Rusya, sivil ölümleri hakkında çıkan haberler doğrultusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni Suriye ile ilgili kapalı bir oturum düzenlemeye davet etti.

BM İnsan Hakları Komiseri Volker Türk, Suriye’nin kuzeybatısındaki kıyı bölgelerinde “sivillere yönelik kitlesel öldürmeler” yaşandığını belirterek, olayların incelenmesi için çağrıda bulundu.

Türk, geçici hükümete bağlı güvenlik güçleri ve geçmiş hükümete bağlı unsurlara dair mezhep temelli yargısız infazlar yapıldığına dair raporlar aldıklarını ifade etti.

ABD, Fransa ve İran'dan Suriye konusundaki açıklamalar

BBC

ABD’den ‘yabancı cihatçılar’ vurgusu

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Washington’un Suriye’deki “dini ve etnik azınlıkların yanında olduğunu” açıkladı.

9 Mart tarihinde yapılan yazılı açıklamada, “ABD, son günlerde Batı Suriye’de insanları hedef alan yabancı cihatçılar da dahil radikal İslamcı teröristleri kınıyor. ABD, Hristiyan, Dürzi, Alevi ve Kürt toplulukları ile birlikte diğer tüm dini ve etnik azınlıkların yanındadır” denildi.

Rubio, Suriye geçici hükümetine, “azınlık topluluklara karşı bu katliamları gerçekleştirenlerin adalet önünde hesap vermeleri için” çağrıda bulundu.

Fransa: ‘Derin endişe duyuyoruz’

Fransa Dışişleri Bakanlığı, 8 Mart’ta yayımladığı yazılı açıklamada, “Sivil vatandaşlara ve tutsaklara yönelik işlenen vahşetin en sert biçimde kınandığını” belirtti.

Açıklamada, “Suriye’nin yetkilileri, bu suçların aydınlatılması ve faillerin cezalandırılması amacıyla bağımsız soruşturmalar başlatmalıdır” ifadesine yer verildi.

Fransa, Suriye’nin parçalanmasının önüne geçmenin tek yolunun, “barışçıl ve kapsayıcı bir siyasi geçiş” olduğunu vurguladı.

İran iddiaları yalanladı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, 10 Mart’taki basın toplantısında, Tahran’ın olaylarda herhangi bir rolü olduğu iddialarını reddetti.

“Bu suçlama tamamen asılsız ve yanlıştır” diyen Bekayi, “İran ve dostlarının hedef alındığı noktasında herhangi bir geçerlilik yoktur” ifadelerini kullandı.

7 Mart’ta AFP’ye konuşan Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, “Suriye hükümetiyle herhangi bir ilişki içinde değiliz” açıklamasında bulunmuştu.

Kremlin: ‘Şiddet bir an önce sonlandırılmalı’

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye’deki çatışmalar konusunda “derin kaygı” duyduklarını ifade etti.

Rus haber ajansı TASS’a konuşan Peskov, “Şiddetin devam etmesi, kaygılarımızı daha da artırıyor” dedi.

Peskov, Rusya’nın Suriye’deki iki stratejik askeri üssü bulunduğunu ve bu üslere dair herhangi bir yorum yapmadığını belirtti.

9 Aralık’ta ülkeden ayrılan Beşar Esad’ın hala Rusya’da olduğu düşünülüyor.

Çin: ‘Ağır kayıplardan kaygı duyuyoruz’

Pekin, taraflara çatışmalara son verme çağrısı yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, 10 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Çin, Suriye’deki durumu dikkatle takip etmektedir ve bu çatışmalar nedeniyle meydana gelen ağır kayıplar konusunda endişelidir” dedi.

Ning, ilgili tarafların düşmanlıklara derhal son vermeleri ve sivillerin güvenliğini sağlamaları gerektiğini vurguladı.

Diyalog ile Suriye halkının ihtiyaçlarını karşılayacak bir yeniden inşa planı oluşturulması gerektiğini belirtti.

“`

Related Posts

‘Türkiye hızla uçuruma sürükleniyor’ diyerek paylaştı: Ekrem İmamoğlu’ndan dikkat çeken mesaj!

Tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Türkiye, hızla bir uçuruma doğru sürükleniyor. Ülkemizin yıllardır çektiği ekonomik kriz milletimizi adeta boğmaya devam ediyor” ifadelerini kullanarak çarpıcı bir mesaj paylaştı.

Odunlukta çıkan yangın araçları küle çevirdi

Bursa’da odunlukta çıkan yangın, park halindeki elektrikli bisiklet ve kamyonete sıçradı. Yangın, sebebiyle araçlar kullanılamaz hale geldi.

Ülke genelinde duyuruldu, emeklilere ücretsiz oldu

Almanya’da 60 yaş üstü bireyler için sağlık sisteminde yeni bir dönem başladı. Artık birçok muayene, tarama ve tedavi hizmeti, belirli şartları sağlayan emeklilere ücretsiz sunuluyor.

Elazığ’da feci kaza: 2 ölü, 2 yaralı

Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde otomobilin devrilmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü: Gazze Şeridi’nin sadece yüzde 4,6’sında tarıma elverişli toprak kaldı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), İsrail soykırım savaşının abluka altındaki Gazze Şeridi’nde tarımı ortadan kaldırdığını ve kentin yalnızca yüzde 4,6’lık bir kısmında tarıma elverişli bir toprak bıraktığını duyurdu.

Gözaltına alınan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’ndan halka mesaj

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında İZBETON şirketi ve kooperatiflere yönelik düzenlenen operasyonlar kapsamında Ankara’da gözaltına alınarak İzmir’e getirilen CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, avukatı aracılığıyla vatandaşlara mesaj gönderdi.