Bursa Osmangazi’de minyatür sergi

BURSA (İGFA) – Osmangazi Belediyesi, Türk Edebiyatının çınarı Yaşar Kemal’in 57 eserini dört sene içerisinde minyatür sanatına yansıtan Dr. Figen Gürsoy’un ‘İnsan Dünyadır Minyatürlerle Yaşar Kemal’in Bütün Kitapları’ adlı minyatür sergisini, Bursalılar ile buluşturdu.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde ziyarete açılan sergi, Anadolu’yu; insanını, kültürünü, folklorunu, doğasını, iklimini, bitkisini, duygusunu, tavrını iyi yazmış yazarlardan biri olan Yaşar Kemal’in kitaplarının minyatürlerinden oluşuyor. Yaşar Kemal’in eserlerinden ilham alınarak hazırlanan sergi, sanatseverlere ünlü yazarın dünyasını minyatür sanatıyla keşfetme fırsatı sundu.

Serginin açılışına Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, Yaşar Kemal Vakfı Başkanı ve Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, Dr. Figen Gürsoy ve Osmangazili sanatseverler katıldı.

“BU SERGİ YAŞAR KEMAL’İN MİRASINA BİR SAYGIDIR”

Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, ‘İnsan Dünyadır Minyatürlerle Yaşar Kemal’in Bütün Kitapları’ adlı serginin açılında yaptığı konuşmada, “Bugün, Anadolu’nun derinliklerinden gelen usta bir kalem ve aydın olan Yaşar Kemal’in tüm kitaplarının minyatür sanatıyla resimlendiği bu eşsiz sergiye ev sahipliği yapmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Yaşar Kemal, yazarlığıyla bir dönemin tanığı olmanın ötesine geçmiş, halkın duygularına, umutlarına ve direnişe ses getirmiştir. Bu sergi, yalnızca bir sanat ekinliği değil, aynı zamanda Yaşar Kemal’in mirasına bir saygıdır. Yaşar Kemal’in eserlerindeki karakterlerin yaşadığı dramlar ve içsel yolculuklar, bugün bile hepimizin yüreğinde yankı bulmaktadır. Yaşar Kemal, dağa, taşa ve suya yazdığı destanlarda, derin insan sevgisini ve haksızlığa karşı verdiği mücadeleyi anlatmıştır. Yaşar Kemal’in eserlerindeki karakterler, cesaretin, halkın ve adalet için verilen amansız mücadelenin bir sembolüdür. Bugün bu sembole çok ihtiyacımız vardır. Açılışını yaptığımız sergi ile birlikte minyatür sanatı ve edebiyatını birleştiren eşsiz bir çalışmaya tanıklık edeceğiz” dedi.

Yaşar Kemal’in eserlerini minyatür sanatıyla buluşturan Dr. Figen Gürsoy ise, “Bu sergi vesilesiyle, yüzlerce insan ile Yaşar Kemal sevgisinde buluştuk. Yaşar Kemal hakkında konuştuk ve Yaşar Kemal ile tanışıklığı güçlendirdik. Henüz Yaşar Kemal ile tanışmamış olanlar, bu sergi ile usta edebiyatçıyı öğrendi. Yaşar Kemal ile güçlendik. Yaşar Kemal, barış adına gündüzü karartanlara karşı geceyi ağartanlardan olmuştur. Sevgiyi azaltanlara karşı, çoğaltanlardan; umudu aşındıranlara karşı yeşertenlerden olmuştur. Bu büyük ustanın yaşamı boyunca yazdığı 57 kitabın her birini bir minyatür resme döndürerek bir seri hazırladım. Bu serinin hedef kitlesi her yaş gurubu olmakla birlikte asıl hedef kitle öğrenciler ve gençlerdir. Genç zihinlerde ve yüreklerde, Yaşar Kemal’e, sanata, resme, minyatür resme ve edebiyata dair bir tohum yerleştirirsek, bu tohum gelecekte eminim ki çok güzel şeylere evrilecektir. Serginin ithafı, Yaşar Kemal’in 102’inci yaşına, Türkiye Cumhuriyeti’nin 102’inci yaşına ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’edir” diye konuştu.

“YAŞAR KEMAL EN KARANLIK YERDE DAHİ ETRAFINA IŞIK SAÇARDI”

Yaşar Kemal Vakfı Başkanı ve Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban da yaptığı konuşmada, “Yaşar Kemal, edebi yönünün dışında o kadar sevgi dolu bir kişiliğe sahipti ki, çok karanlık ve kasvetli bir yere bile girse etrafa aydınlık saçardı. Bunu yönünü çok ama çok özlüyorum. Bir gün doktor bir hanım, ışık yumağı gibi karşıma çıkarak ben Yaşar Kemal eserlerinin minyatür resmini yapacağım dedi. Yaşar Kemal’in eserlerinde aslında betimleme yoktur. Her bir insan ve her bir doğa unsuru ayrı bir kişiliktir. Bu unsurlar tek başına durur ve o doku içerisinde kendine has bir yeri vardır. Bu tek düzlemi de minyatürden başka ne anlatabilir ki. Dört yıl süren çalışmanın ardından Dr. Figen Gürsoy’un yaptığı çalışmaları görünce bu iş gerçekten böyle yapılırmış dedim. Bugün, burada olmaktan dolayı onur duyduğum bu serginin açılışı vesilesiyle bir kez daha Dr. Figen Gürsoy’a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Yaşar Kemal Sevdalısı Prof. Dr. Kenan Mortan da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Abidin Dino, Yaşar Kemal için ‘Yaşar Kemal sevgi dolu, uzun bir yürüyüştür’ diyor. Bizler, bu uzun yürüyüşün bugün Bursa ayağındayız. Açılışını gerçekleştirdimiz bu sergi, bizleri Yaşar Kemal’in umuda ve güzelliğe olan yolculuğuna çıkartıyor. Bu güzel yolculukta ‘Bu kara gökyüzü ışıyacak başka yolu yok diyen’ Yaşar Kemal’i bir kez daha anıyoruz. O’nun barış türküsünü çağırmaya Bursa ayağından merhaba derken, bu serginin oluşmasında ve burada olmasında emeği geçenlere de teşekkürlerimi sunuyorum.”

‘İnsan Dünyadır Minyatürlerle Yaşar Kemal’in Bütün Kitapları’ adlı minyatür sergisi 7 Şubat tarihine kadar Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde ziyaret edilebilecek. Sanatseverler, bu süre boyunca Gürsoy’un eserlerini inceleyerek Yaşar Kemal’in edebi dünyasına minyatürlerle tanıklık edebilecek.

Related Posts

Son dakika Hatay’da deprem mi oldu? Az önce deprem Hatay’da nerede oldu? Hatay deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 28 Temmuz 2025

Son dakika Hatay deprem haberleri..Hatay’da deprem mi oldu? Az önce deprem Hatay’da nerede oldu? Hatay Kandilli ve AFAD son depremler.. 28 Temmuz 2025 Hatay deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu Hatay’da? Hatay son deprem büyüklüğü ne kadar? Hatay’da ve Hatay yakınındaki depremler nelerdir? Hatay’da anlık deprem mi oldu? Son dakika Hatay canlı deprem haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD Hatay deprem haberleri.. Hatay’da hangi ilçelerde deprem oldu ve hangi ilçelerde en çok hissedildi? Bugün Hatay’da deprem mi oldu? Deprem Hatay’da ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son Hatay’da nerede deprem oldu? Hatay deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Bir zamanlar Kral Charles’ın gözde kır eviydi: Rekor paraya satışa çıktı

Bir dönem İngiltere Kralı III. Charles’a ait olan ve Devon’daki Dartmoor Ulusal Parkı içinde yer alan tarihi Brimptsmead Malikanesi, 4,5 milyon sterline satışa çıkarıldı.

Bir değil, iki değil… Yaya geçidini öğrenemeyen sürücüler

Yaya geçidinde durmama ve yayaya geçiş önceliği verme konusu sürücüler tarafından dikkat edilmeyen bir durum. Yine, yaya geçidinden geçmek isteyen bir kadına yaya geçidinde araba çarptı. O anlar saniye saniye güvenlik kamerasına yansırken sosyal medyada tartışma yarattı.

ABD’de öğrenci yurduna silahlı saldırı!

ABD’nin New Mexico eyaletinin Albuquerque kentindeki New Mexico Üniversitesi’nin Casas Del Rio öğrenci yurdu kompleksinde meydana gelen silahlı saldırıda 1 kişinin hayatını kaybettiği ve 1 kişinin ise yaralandığı bildirildi. BİR KİŞİ YAŞAMINI …

Ne Sane ne Osimhen… Herkes onu merak ediyor: Kim bu 18’lik Arda Ünyay

Galatasaray taraftarı Sane ve Osimhen gibi yeni transferlerin heyecanını yaşarken kampın yıldızı haline gelen 18 yaşındaki savunma oyuncusu Arda Ünyay, hazırlık maçlarında ortaya koyduğu performansla daha şimdiden kendine hayran bıraktı… Peki kim bu Arda Ünyay…

Antalya’da Ruslar birbirine girdi: Ölü ve gözaltılar var

Antalya’da Rus uyruklu kişiler arasında çıkan kavgada 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi gözaltına alındı.