AOÇ’nin Ürünleriyle İlgili Şaşırtıcı Gerçekler Ortaya Çıktı
Atatürk’ün millete armağanı olan Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) yıllardır üretilen ve vatandaşlar tarafından güvenle tüketilen ürünlerin aslında AOÇ tarafından değil, bir pasta, lojistik ve tekstil firması aracılığıyla üretildiği ortaya çıktı.
AOÇ Genel Müdürü Yener Yıldırım, “Üretim kapasitesinin yetersiz olduğu durumlarda, AOÇ gıda ürünlerinin hakları kiralanarak üretiliyor” şeklinde itirafta bulundu. AOÇ’ye ait markalarla bilinen peynir, süt, tereyağ, dondurma gibi ürünler aslında özel firmalar tarafından üretiliyor ve üzerlerine “AOÇ” logosu basılıyordu. CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, konuyu TBMM KİT Komisyonu’nda dile getirdi.
Genel Müdür Yıldırım, Tahtasız’a yazılı bir yanıt gönderdi ve şunları söyledi:
9 Firma ile Anlaşma Yapıldı
“AOÇ markasının Türkiye çapında tanınır hale getirilmesi ve marka değerinin artırılması amaçlanmaktadır. Şu anda, Atatürk Orman Çiftliği Süt, Meyvesuyu ve Bal Fabrikası aktif olarak üretim yapmaktadır. Ancak üretim kapasitesi yetersiz olduğunda, çiftlik kalite standartlarına uygun gıda ürünlerinin hakları kiralanarak üretilmektedir. Hakların kiraya verilmesine ilişkin 9 firmanın sözleşme imzaladığı ve 2024 ile 2025 yıllarında toplam 27 milyon 185 bin 944 TL gelir elde edildiğini belirtmek isteriz.”
AOÇ’nin Etrafı Yıllardır Satılıyor
1937’de Atatürk tarafından vatandaşlara bağışlanan 55 bin 538 dekarlık AOÇ arazisinin 22 bin 428 dekarı, ABD Büyükelçiliği dahil çeşitli kamu ve özel kuruluşlara satıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Melih Gökçek döneminde 801 milyon dolar harcanarak ANKAPARK inşa edildi. Bu süreçte AOÇ arazisi 33 bin 110 dekara düştü.
Çiftlik arazisindeki 165 arsadan 95’i kamuya, 70’i ise özel sektöre kiralandı. 2024 yılında AOÇ 35 milyon lira zarar etti, ancak 2025 için 317 milyon TL kâr öngörülüyor. Genel Müdür Yıldırım, 2025’in ilk 3 ayında 52 milyon TL kar elde ettiklerini açıkladı.