Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Türkiye’nin Konut Piyasasında Pandemi Sonrası Durum

Son yapılan Betam araştırmasına göre, pandemi sonrasında Türkiye genelinde konut fiyatlarında balon oluştuğu tespit edildi. Ancak çoğu bölgede 2023 yılından itibaren bu balonların sönmeye başladığı belirtildi. En uzun süren balonlar Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde gözlemlenirken, en yüksek fiyat artışı ise Adana ve Mersin’de yaşandı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) tarafından yayımlanan araştırmaya göre, Covid-19 pandemisi sonrasında artan konut talebiyle birlikte konut fiyatlarında olağandışı artışlar yaşandığı ve her bölgede fiyat balonlarının oluştuğu belirlendi. Ancak 2023 yılı Ağustos ayından itibaren sıkı para politikasının etkisiyle bu balonların büyük ölçüde sönmeye başladığı açıklandı. TCMB verilerine göre, halen konut balonlarının devam ettiği bölgeler arasında Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan ve TRB grubundaki bazı bölgeler yer alıyor.

Doğu ve Güneydoğu En Uzun Süreli Balonlarla Öne Çıkıyor

Araştırma sonuçlarına göre en uzun süreli konut balonları TRB ve TRC bölgelerinde gözlemlendi. Malatya, Elâzığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri’yi kapsayan TRB bölgesinde balonun 35 ay sürdüğü tespit edildi. Diğer yandan Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’i kapsayan TRC bölgesinde balonun 2021 Nisan’da başladığı ve 2024 Mart’ta sona erdiği belirtildi.

En Yüksek Artış Adana ve Mersin’de

En büyük fiyat artışı Adana ve Mersin (TR62) bölgesinde yaşandı. 2021 Ağustos ile 2023 Ağustos arasında fiyatlar yüzde 112,7 oranında arttı. Ankara, Aydın-Denizli-Muğla, Konya-Karaman ve Edirne-Kırklareli-Tekirdağ bölgelerinin de yüksek balon artışları yaşadığı görülüyor. Yapılan araştırmada 2010-2025 döneminde toplam 23 konut balonunun oluştuğu ortaya çıktı.

Related Posts

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Litvanya’nın dış ticaret açığı derinleşiyor

Litvanya’nın dış ticaret dengesi 2025 yılı Mart ayında sert bir şekilde bozuldu. Ülkenin ticaret açığı Mart 2025’te 0.665 milyar euroya yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında kaydedilen 0.286 milyar euroya kıyasla önemli bir artış anlamına …

Türkiye Diyarbakır’da kaya gazı üretimine başlıyor

“Kayaların içine sıkışmış petrol ve gazın yatay sondaj ve çatlatma yöntemiyle üretilmesi anlamına geliyor. Hedef, bu yıl içinde ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirebilmek. Başarılı olursak Türkiye için oyun değiştirici etkisi olan bir çalışma olacak …

Brent petrolde yükseliş rüzgârı: Küresel ticaret fiyatları zıplatıyor! (9 Mayıs 2025)

Dün 63,02 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 63,01 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.45 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,01 artarak 63,02 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir