Kripto para piyasasına yeni düzenleme: SPK açıkladı

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının Rezerv Kanıtı Denetimi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcılarının rezerv kanıtı denetimine ilişkin uymaları gereken yeni ilke ve esasları duyurdu.

SPK’nın haftalık bülteninde yapılan açıklamaya göre, kripto platformları artık faaliyet izni başvurusu yapmadan önce rezerv kanıtı denetimi yaptırmak zorunda olacaklar. Bu denetimler, bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları ile platformlar arasında üç aylık periyotlarla yapılan sözleşme kapsamında gerçekleştirilecek.

Kripto varlık platformları, aynı denetim şirketine en fazla 12 dönem boyunca rezerv kanıtı denetimi yaptırabilecekken, bir sorumlu başdenetçi aynı platform için ardışık olarak en fazla 4 dönem denetim raporu imzalayabilecek.

Denetim raporlarında, kripto varlıkların listesi, müşterilere ait kripto varlıkların güncel değeri, saklama modeli, erişim kontrolleri, saklama kuruluşları, cüzdan adresleri ve daha birçok detay yer alacak.

Denetim tarihleri denetçi tarafından belirlenip, platforma bir gün öncesine kadar bildirilecek ve denetçi, rastgele iki tarihte müşteri varlıklarını dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştıracak.

Denetim raporu, sorumlu başdenetçi tarafından kesinleştikten sonra platform yönetimine teslim edilecek ve yönetim kurulu tarafından kabul edildikten sonra SPK’ye gönderilecek. Raporlar yalnızca platform yönetimi ve SPK ile paylaşılacak.

Related Posts

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Litvanya’nın dış ticaret açığı derinleşiyor

Litvanya’nın dış ticaret dengesi 2025 yılı Mart ayında sert bir şekilde bozuldu. Ülkenin ticaret açığı Mart 2025’te 0.665 milyar euroya yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında kaydedilen 0.286 milyar euroya kıyasla önemli bir artış anlamına …

Türkiye Diyarbakır’da kaya gazı üretimine başlıyor

“Kayaların içine sıkışmış petrol ve gazın yatay sondaj ve çatlatma yöntemiyle üretilmesi anlamına geliyor. Hedef, bu yıl içinde ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirebilmek. Başarılı olursak Türkiye için oyun değiştirici etkisi olan bir çalışma olacak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir