Mutfakta yaptığınız bu hata zehirlenmeye neden olabilir!

Güvenli Gıda Tüketiminin Püf Noktaları

Gıda zehirlenmelerinden korunmanın en önemli yolu, güvenilir kasap ve marketlerden temin edilen malzemeleri hijyen kurallarına uygun bir şekilde hazırlamaktan geçiyor. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, bu konuda önemli tavsiyelerde bulundu.

Doç. Dr. Ünlü, gıdaya temas etmeden önce ellerin en az 20 saniye boyunca sabunlu su ile yıkanması gerektiğini vurgularken, ayrıca gıdaların mutlaka iyice pişirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, çiğ tüketilen meyve ve sebzelerin de iyice yıkanarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.

‘Salmonella Pek Çok Enfeksiyona Yol Açıyor’

Doç. Dr. Özge Ünlü, günümüzde sıkça karşılaşılan gıda zehirlenmeleri ve Salmonella bakterisi hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Salmonella’nın hem insanlar hem de hayvanlarda enfeksiyon oluşturabilen bir bakteri olduğunu belirten Ünlü, bu bakterinin besin zehirlenmesinin yanı sıra sistemik enfeksiyonlara da sebep olabileceğini ifade etti.

‘İlk 8 ve 72 Saat İçerisinde Belirtiler Ortaya Çıkıyor’

Özellikle yaşlı, çocuk ve bağışıklığı zayıf bireylerde besin zehirlenmelerinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Doç. Dr. Ünlü, şüpheli bir gıda tüketiminden sonra ortaya çıkan belirtileri göz ardı etmemenin önemine dikkat çekti. Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ateş gibi belirtiler gösteren kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyledi.

Az Pişen Tavuk Eti ve Salmonella

Yaz aylarında özellikle az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesi ile yaygın salgınlara yol açabilen Salmonella bakterisinin, kırmızı ve beyaz etleri kontamine edebildiğini belirten Doç. Dr. Ünlü, aynı zamanda tavuk yumurtaları, çiğ yumurtalardan hazırlanan soslar, meyve ve sebzelerin dahi Salmonella bakterisi ile kontamine olabileceğini belirtti. Bu nedenle, gıda güvenliğinin öneminin altını çizdi.

Güvenilir Kaynaklardan Temin Edilmeli

Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için alınabilecek en önemli önlemlerden birinin, et ve sebzeleri güvenilir marketlerden temin etmek olduğunu söyleyen Ünlü, ellerin yeterince yıkanması ve gıdaların doğru şekilde pişirilmesi gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, çiğ tüketilen gıdaların iyice yıkanmasının da önemine vurgu yaptı.

El Hijyeni Çok Önemli

Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için hijyenik önlemlerin mutlaka alınması gerektiğini belirten Doç. Dr. Özge Ünlü, el hijyeninin önemine dikkat çekerek, bulaş zincirini kırmak adına ellerin düzenli olarak yıkanması gerektiğini söyledi. En yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini unutmayın.

Related Posts

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Stresle başa çıkmanın yolu: Stresin kaynağını tespit etmek

Psikiyatri Uzmanı Dr. Kübra Orman, stresin hem fiziksel hem ruhsal sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirterek, farkındalık, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve gerekirse profesyonel destekle stresin yönetilebileceğini vurguladı.

Şoke eden olay: İki böbreğinden 300’ün üzerinde taş çıktı

Kars’ta gerçekleştirilen ameliyatta, bir hastanın iki böbreğinden toplam 300’ün üzerinde taş çıkarıldı. Üroloji uzmanları böyle bir vaka ile ilk kez karşılaştıklarını belirtti.