Marketlerden toplatılıyor! Sevilen baharatta kanserojen gaz tespit edildi

AB, Türkiye’den İsviçre’ye Kakule Tozunda Etilen Oksit Kalıntısı Bildirdi

Avrupa Birliği (AB), 24 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’den İsviçre’ye gönderilen öğütülmüş kakule tozunda yüksek miktarda etilen oksit kalıntısına rastlandığını belirtti.

Gıda Bülteni’nin raporuna göre; marketlerde satılan ürünler üzerinde yapılan analizde, kakule tozunun kilogramında 1,5 ile 0,48 miligram etilen oksit tespit edildi. Bu miktar, kilogramda 0,1 miligram olan tolere edilebilir limiti aşarak yüksek oranda bulundu. Bu nedenle, söz konusu ürünler için toplatma ve satış yasağı kararı alındı.

RASFF sistemi üzerinden yapılan bildirimde, İsviçre’de satışa sunulan zararlı ürünün Türkiye’den ihraç edildiği belirtilirken, Türkiye’nin kakule üretiminin yapıldığı ülkeler arasında olmaması şaşkınlık yarattı.

ZEHİRLİ BAHARAT TÜRKİYE’YE NASIL GİRDİ?

Anavatanı Hindistan olan ve zencefiller ailesine ait kakule baharatı, Türkiye’de üretim yapılmamaktadır. Ancak son yıllarda antioksidan etkisi nedeniyle talebin arttığı bu baharata olan ilgi, Türk firmalarının dikkatini çekebilir. Avrupa’ya gönderilen yüksek etilen oksit içeren baharat sevkiyatının hangi firma tarafından yapıldığı belirsiz olsa da, İsviçre’ye ulaşan ve yasa dışı miktarda etilen oksit içeren baharatların Türkiye’ye ithal edilmiş olabileceği düşünülmektedir.

KANSEROJEN MADDELER ARASINDA ÜST SIRALARDA

Kakule, antioksidan etkisi nedeniyle son yıllarda kansere karşı savaşta önerilen ürünler arasında yer almaktadır. Ancak yasal sınırın üzerinde etilen oksit içermesi sebebiyle, bu baharat kanserojen bir madde olabilir ve insan sağlığını tehlikeye atabilir. Avrupa Birliği, bu nedenle 2022’de gıda kodeksinde değişiklik yaparak, etilen oksit için tolere edilebilir limit değerini sıfıra çekmiş ve gıdalardaki etilen oksit kalıntısını yasaklamıştı.

TÜRKİYE’DE 2023 YILINDA YASAKLANDI

Etilen oksite yönelik yasak, 2020 yılında Hindistan’dan Avrupa’ya gönderilen susam tohumlarında ölçülen etilen oksit kalıntılarıyla gündeme gelmişti. Ayrıca, Almanya’da gıdalarda etilen oksit kullanımı uzun yıllardır yasaklıdır. Türkiye de 2023 yılında yönetmelik değişikliği ile, gıda katkı maddelerinde etilen oksitin sterilizasyon amacıyla kullanımını yasakladı.

Related Posts

Bozcaada Caz Festivali 5-7 Eylül’de

Festival, çok katmanlı deneyimlerle ‘Bedenlenme’ teması etrafında müzikal ve düşünsel keşif sunacak.

AB’nin İsrail’e Yaptırım Kararı Beklenmiyor

AB, İsrail’in insan hakları ihlallerine rağmen yaptırım almadığı için hayal kırıklığı yaşanıyor.

Uyuşturucu etkisiyle ölüme neden oldu

Türkay Pala, uyuşturucu etkisiyle bir kazada ölüme neden olmaktan 17,5 yıl hapis cezası aldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne yeni dalga operasyon: 3 kişi daha gözaltına alındı!

Son dakika haberi… Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik rüşvet soruşturmasında biri genel sekreter yardımcısı, biri şube müdürü biri de memur olmak üzere 3 kişi gözaltına alındı.

Jose Mourinho’dan Orkun Kökçü yorumu: Artık rahatsız etmeyecek

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho; Orkun Kökçü’nün Beşiktaş’a transferi ile ilgili gelen soruya, “Orkun Kökçü evine gidiyor, erken ayrılıyor, iyi kazanıyor ve artık Bruno Lage’yi rahatsız etmeyecek” şeklinde yanıt verdi.

Trump’tan basına flaş sansür! Hakkında çıkan haber sonrası küplere binmişti

Beyaz Saray, Trump’ın kız çocuklarına cinsel istismar ve fuhuş ağı oluşturmaktan tutuklu yargılanırken ölü bulunan milyarder Jeffrey Epstein’e doğum günü mektubu gönderdiği iddiasını haberleştirmesi nedeniyle Wall Street Journal’ı (WSJ) ABD Başkanı …