76 milyon yıllık “cinayet” çözüldü

Kanada’da Teruzorun Boyun Kemiği Bulundu: Timsah İzine Rastlandı

Kanada’nın Alberta bölgesinde yapılan araştırmalar sırasında, Azhdarchidae ailesine ait bir teruzorun boyun kemiği keşfedildi.

Teruzorlar, dinozorlarla aynı dönemde yaşamış ve tarihteki en büyük uçan hayvanlar olarak bilinmektedir.

Yaklaşık 76 milyon yıl öncesine dayanan bu boyun kemiği, Cryodrakon boreas türünden bir yavru teruzora ait olduğunu ortaya koydu. Yavru teruzorun kanadının 2 metre olduğu tahmin edilirken, yetişkinlerin 10 metreye kadar kanat açabildiği bilinmektedir.

Bilim insanları, incelenen kemiğin üzerinde 4 milimetrelik bir ısırık izi buldular.

Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nden Dr. Caleb Brown, “Teruzor kemiklerinin hassas olduğunu ve başka bir hayvan tarafından ısırıldığının açıkça görüldüğü fosillerin nadir olduğunu” belirtti. Ayrıca, bu örneğin bir yavruya ait olmasının daha da ender bir durum olduğunu vurguladı.

Dr. Brown ve ekibi, bulgularını Journal Of Paleontology dergisinde paylaştı ve ısırık izinin timsah benzeri bir hayvan tarafından yapıldığını tespit etti.

Bilim dergisi IFLScience’a göre, ısırığı gerçekleştiren hayvanın Alligatoridae familyasından Leidyosuchus canadensis türüne mensup olduğu düşünülüyor. Bu hayvanlar, günümüz timsah ve kaymanlarının atası olarak kabul edilir.

Yapılan yeni araştırma, 76 milyon yıl öncesi av-avcı ilişkileri hakkında değerli ipuçları sunarken, timsahların yavru teruzorları avlayabileceği veya besleyebileceği fikrini desteklemektedir.

Dr. Brown, “Sadece bir kemiğin bile 76 milyon yıl önceki yaşam mücadelesine dair önemli bilgiler sunabileceğini görmek son derece etkileyici” şeklinde konuştu.

Her zaman en eksiksiz fosil olmasa da, kısmen korunmuş fosillerin bile ilginç hikayeler anlatabileceği vurgulandı.

Related Posts

Otomotivde tarihi adım: Ne benzin var ne sarj, yine de çalışıyor!

Otomotiv dünyasında devrim niteliğinde bir adım atan Mazda, yakıt da şarj da gerektirmeyen yeni nesil motor teknolojisini kamuoyuna sundu

Xbox Games Showcase 2025’te hangi oyunlar tanıtıldı?

Xbox Games Showcase 2025 etkinliği birkaç gün önce gerçekleştirildi. Onlarca oyun etkinlik kapsamında tanıtıldı.

Böcek gözlü teleskop ilk asteroidi yakaladı

Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın otomatik asteroid tespit sistemi Flyeye, uzaydan gelen tehditleri daha erken fark etmek için görevine resmen başladı. İtalya’nın Matera kentindeki Uzay Jeodezi Merkezi’nde 2025 Mayıs ayında yapılan test gözlemleri sırasında …

Tesla’nın insansı robot projesi Optimus’un başındaki isim şirketten ayrılıyor

Tesla’nın Optimus isimli insansı robot projesini firmanın geleceği için oldukça önemli. Şu sıralar Trump ile bir kriz içerisinde olan Elon Musk, her fırsatta bunu dile getiriyor. Nitekim projenin son aşamasına gelen insansı robotlarının yemek karıştırdığı, çöp topladığı ve yerleri süpürdüğü gibi detaylar ile karşılaşmıştık. Tüm bu süreç yolunda gidiyor gibi gözükse de Optimus projesinden çok önemli bir ayrılık geldi.

Okyanusun derinliklerinde tarihi değiştirecek 140 bin yıllık keşif

Bilim insanları, deniz tabanında bir antik şehrin izlerine işaret edebilecek kanıtlar bulduklarını belirtti. Bu keşif, insanlık tarihine dair bildiklerimizi değiştirebilir.

PlayStation Plus’a haziranda gelecek oyunlar açıklandı

Sony’nin PlayStation Plus hizmetine haziran ayında binlerce TL’lik oyun geliyor.