Kosova’da 4 aydır hükûmet kurulamadı

Kosova’da Meclis Başkanının Seçilememesi, Yeni Hükümet Kurma Sürecini İşlemiyor

Kosova’da 9 Şubat’ta gerçekleşen genel seçimden bu yana 4 ay geçti, ancak meclis başkanının seçilememesi nedeniyle yeni hükümet kurulma süreci gecikmeye devam ediyor.

15 Nisan’da başlayan ve meclis başkanının seçilememesi nedeniyle devam eden Genel Kurul oturumları, bugün de devam ediyor.

29’uncu kez devam eden oturum, meclis başkanını seçmek için gizli oylama yapılmasını öngören geçici bir komisyon kurulmasına ilişkin oylamayla başladı, ancak partilerin çoğu kendi milletvekillerini aday olarak göstermedi.

Komisyonun kurulmasına ilişkin yapılan oylamada sonuç çıkmadığı için geçici meclis başkanı, oturumu 11 Haziran Çarşamba’ya erteledi.

Oturumun ertelenmesi sonrasında Kosova Demokratik Partisi (PDK) Genel Başkanı Memli Krasniqi, yaşananların sadece siyaset olmadığını, vatandaşların iradesinin engellenmeye çalışıldığını belirterek, mantık sınırlarının aşıldığını vurguladı.

Bazı vatandaşlar da durumdan memnun olmayarak meclis binası önünde toplanarak siyasi parti temsilcilerinden yaşanan krizi çözüme kavuşturmalarını talep etti.

Genel seçimde birinci olan Vetevendosje partisi, meclis başkanlığına Albulena Haxhiu’yu önerse de Haxhiu, diğer siyasi partilerin desteğine ihtiyaç duymaktadır.

Diğer partiler ise Vetevendosje’nin aday değişikliği yapması durumunda destek vermeye hazır olduklarını dile getirseler de, Vetevendosje adayında direnç göstermektedir.

Son olarak Vetevendosje, Haxhiu’nun seçilememesi durumunda ülkede planlanan yerel seçimlerle birlikte erken genel seçim yapılmasını desteklediklerini açıkladı.

Genel Seçim Sonuçları

9 Şubat’taki seçimin resmi sonuçlarına göre, 120 sandalyeli meclisteki 100 sandalyeden 48’ini Vetevendosje, 24’ünü PDK, 20’sini LDK, 8’ini AAK/NISMA kazanmıştı. Meclis sandalyelerinin geri kalan 20’si ise Sırp Listesi 9, KDTP 2, IRDK 1, NDS 1, SPO 1, VAKAT 1, PLE 1, SDU 1, PAI 1, JGP 1, PREBK 1 şeklindeydi.

Kosova’da yeni hükümetin kurulma süreci, meclis başkanı ve yardımcılarının seçilmesinden sonra başlayabilir. Yeni hükümetin kurulabilmesi için 120 sandalyeli mecliste 61 oy alması gerekiyor. (AA)

Related Posts

“İslam İşbirliği Teşkilatı İstanbul Deklarasyonu” yayımlandı: Uluslararası topluma İsrail için tebdir çağrısı

“İslam İşbirliği Teşkilatı İstanbul Deklarasyonu” yayımlandı: Uluslararası topluma İsrail için tebdir çağrısı

Avusturya’dan ABD açıklaması: İran’a saldırı “feci bir adım”

Meinl-Reisinger sosyal medya platformu X hesabından, ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırısına dair açıklama yaptı. İran’daki nükleer tesislerin ABD tarafından bombalanmasını “feci bir adım” olarak nitelendiren Meinl-Reisinger, İran’ın …

İzmir’de motosiklet, otobüs durağına çarptı: 2 yaralı

İzmir’in Menderes ilçesinde motosikletin otobüs durağına çarptığı kazada 2 kişi yaralandı.

Dünyanın en pahalı savaş makinesi çalıştırıldı

Binlerce kilometre uzaktan havalanan B-2, İran’ı vurdu. ABD tarafından geliştirilen B-2 Spirit hayalet bombardıman uçağı, gökyüzünde adeta görünmez bir gölge gibi süzülürken, ardında milyar dolarlık bir mühendislik taşıyor. Soğuk Savaş döneminde şekillenen bu uçak, bugün hâlâ askeri dengeyi etkileyen nadir platformlardan biri olmayı sürdürüyor.

Dünya endişeli! Trump’ın “Kıyamet Günü Uçağı” havalandı

ABD vatandaşları, Başkan Donald Trump’a tahsisli “Kıyamet Günü Uçağı”nın ülke içindeki hareketliliğiyle alarma geçti. “Kıyamet Günü Uçağı” esasında E-4B Nightwatch tipi özel bir Boeing uçağı. HAVADAN KOMUTA MERKEZİ OLARAK KULLANILIYOR Nükleer …

Kene kabusu bir ile daha sıçradı

Elazığ’da kenenin ısırdığı kadın tedavi altına alındı.