DigiTimes tarafından yayınlanan bir rapora göre, dizüstü bilgisayar üreticileri Çin pazarından ayrılma noktasında zorluklar yaşıyor. Büyük laptop üreticilerinden Dell, beklenenden daha düşük üretim miktarlarıyla karşılaştıktan sonra seri üretimi Çin’den Vietnam’a kaydırmak istedi. Ancak haberlere göre işler şirketin istediği gibi ilerlemiyor.
İş bilgisi, beceri, lojistik ve tedarik zincirlerini kapsayan bu zorluklar nedeniyle Dell, Çin dışında seri üretime başlama planlarını bir çeyrek ertelemek zorunda kaldı. Tahmin edebileceğiniz gibi üretimi bir yerden başka bir yere taşımak kolay bir iş değil. Altyapı ve yer değiştirmenin muazzam maliyetleri bir kenara, geniş tedarik zincirini güvence altına almak çok meşakkatli bir iş. Taşınma işi şirketlere ek maliyetler getiriyor ki maliyetleri tüketicilere yansıtmak pazar payını etkileyebilir. Ayrıca deneyimli personel ve iş gücü gibi birçok faktör var.
Rahatça söyleyebiliriz ki bu kararların arkasında ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları var. Lenovo ve HP’nin ardından üçüncü büyük üretici olan Dell, Teksas merkezli bir şirket. ABD ve Çin’in ticaret savaşları, Çin topraklarındaki her türlü operasyona (özellikle ABD merkezli şirketler) belirsizlik getiriyor. Çin gibi bir ülke nadir toprak malzemelerinin ve diğer kaynakların yabancı şirketlere akışını kısıtlayabilir. Bu da üretimin durması demek.
Batı ülkeleri, yarı iletken üretiminin yanı sıra teknoloji alanındaki tüm üretim operasyonlarını daha güvenli bölgelere kaydırmak istiyor. Yeni yatırımların Çin dışındaki birçok farklı ülkeye yayıldığına tanık oluyoruz. Ülkeler çeşitli destekler sağlarken, teknoloji devleri de yeni yatırımlara milyarlarca dolar akıtıyor. Ancak bu büyük finansmanın sonuç vermesi zaman alacaktır.